Pont! Acceseaza video-ul prin contul tau din Academie si primesti acces la un checklist bonus pentru Fluxul de vanzare in magazinul tau online
Azi vrem sa iti spunem concret, pas cu pas, cum sa iti lansezi o afacere in Romania care sa genereze si profit. De cele mai multe ori, antreprenorii care isi lanseaza o afacere, copiaza un model de afacere. Inca de la inceput, iti recomandam sa nu transformi pur si simplu pasiunea intr-o afacere, ci sa construiesti o afacere din pasiunea ta. Daca vrei sa ai succes, trebuie sa fii atent la cifre, pentru ca scopul afacerii este, de cele mai multe ori, sa obtii o anumita suma de bani care sa iti permita un stil de viata mai bun de aceea este esential sa ai un mindset antreprenorial.
Antreprenorii, prin definitie, rezolva probleme reale din piata. Asadar, intrebarea cheie pe care iti recomandam sa o pui inainte sa te gandesti la afacerea ta este: "Ce problema reala pot rezolva in piata intr-un mod eficient?"
Este important sa fim super realisti, pentru ca succesul financiar va veni din ajutorul pe care il oferim altora. Acum nu vrem sa dam prea multe exemple internationale, dar putem mentiona cateva afaceri care au avut succes si inovatii care au prins foarte bine in Romania, chiar mai bine decat in alte locuri.
De exemplu, Revolut a rezolvat rapid problema comisioanelor si transferurilor de bani, care existau si in alte parti, dar au avut un succes mai mare pentru ca au facut lucrurile diferit, cu un alt model de business.
Ideea este sa identificam o problema pe care o avem noi sau pe care o intampina cei din jurul nostru – prietenii, colegii, apropiatii. Networking-ul, participarea la evenimente si discutiile cu oameni din diverse industrii ne pot ajuta sa identificam oportunitati si probleme la care putem veni cu solutii.
Putem incepe prin a face o mica validare a ideii noastre de afacere, sau putem gasi parteneri care sa ne ajute. De exemplu, putem face o lista cu 10 probleme identificate intr-o anumita nisa. Chiar daca este recomandat sa gandim la nivel global si sa visam la un business care poate deveni un unicorn, este bine sa fim realisti la inceput si sa ne concentram pe nise mici, unde concurenta este mai redusa, dar unde exista o cerere neacoperita.
In loc sa cautam perfectiunea, care este o capcana pentru multi antreprenori, trebuie sa ne concentram pe actiune. Nu clientii cer perfectiunea, ci solutii care sa le imbunatateasca viata. De aceea, este important sa ne lansam rapid ideea, sa adunam feedback si sa ne ajustam pe parcurs.
Este foarte important sa trecem la actiune. Putem crea un produs sau un serviciu si sa-l prezentam rapid la 100 de oameni. Dupa ce primim feedback de la acesti oameni, vom avea o imagine clara despre cum putem imbunatati produsul sau serviciul nostru.
Nu trebuie sa ne bazam pe feedback-ul prietenilor sau familiei, care adesea ne protejeaza. Trebuie sa ne bazam pe piata si sa fim pregatiti sa esuam, sa invatam si sa iteram. Lansarea rapida este cheia succesului. Daca avem un MVP (minimum viable product), il putem pune in piata si sa vedem ce ajustari sunt necesare.
Social media trebuie folosita la maxim, sa atragem cat mai multi oameni pe site-ul nostru si sa obtinem feedback de la primii 100 de clienti. De acolo, putem construi si dezvolta mai departe. Planificarea cresterii este esentiala, si trebuie sa ne concentram pe crestere saptamanala, fiind mici si agili, putem progresa rapid.
Dupa ce ajungem la primii 100 de clienti, obiectivul urmator este sa atingem 1000 de clienti, moment in care cresterea devine exponentiala. Esecul nu trebuie privit ca un capat de drum. Airbnb, de exemplu, a lansat produsul de trei ori pana a ajuns la succesul de astazi.
Este mult mai simplu sa reusesti in Romania, deoarece piata este mica si ai acces la aceleasi unelte de marketing ca marile companii. Putem aspira sa fim urmatorul unicorn sau sa devenim lideri in industria noastra, depinde doar de nivelul la care vrem sa jucam.
Succesul nu vine peste noapte, insa consistenta si perseverenta sunt cheia in orice domeniu. Daca ne dorim sa ajungem la primii 1000 de clienti care sa ne recomande, trebuie sa iteram continuu, sa lansam si sa facem promotii pana gasim formula castigatoare.
In final, este important sa ne concentram pe imbunatatirea continua, pentru ca concurenta nu doarme. Trebuie sa fim agili, sa inovam constant si sa ne ajustam produsele sau serviciile in functie de feedback-ul pietei.
Vezi si alte materiale utile: