Pont! Acceseaza video-ul prin contul tau din Academie si primesti acces la un checklist bonus pentru Fluxul tau de vanzari!
Incepe cu un research
Prima data ar trebuie sa identifici, clar si concret, tarile in care ai dori sa vinzi. Antreprenorii sunt tentati de aceasta oportunitate pentru ca au ocazia sa se adreseze unei pieti mai mari si mai mature. Dar si competitia este mai acerba la nivel international. In tot mai multe tari din Europa, dar si in SUA, platile se fac preponderent cu cardul, cand se cumpara online. Rata COD (cash on delivery) este foarte mica. Un alt motiv pentru care afacerile vor sa se extinda international.
Planificarea actiunilor
Defineste concret care sunt primele 2-3 tari in care ai dori sa vinzi? Ia un pix si o foaie si noteaza-le. Sau poti folosi plannerul Made for Business, care te ajuta foarte mult in organizare si planificare. Mai ales ca ofera o sectiune speciala pentru acest subiect.
https://academia.gomag.ro/ecommerce/planner-made-for-business.html .
Dupa ce ai stabilit tara sau tarile, vezi daca exista cerere pentru produsele tale. Vezi daca sunt clienti interesati si potential de crestere. Pentru asta, foloseste Google Trends. Va trebui sa cauti pentru tara respectiva si in limba respectiva. Vei afla instoricul de cautare si daca oamenii de acolo isi doresc produsele pe care tu vrei sa le vinzi. Cauta in Google competitori care vand produse similare. Vei vedea cat de mare e competitia si cu cine te lupti pentru clienti. Vezi si care este costul per click la Google. Trebuie sa iti poti contura si o strategie de marketing. Te poti inspira si de la actiunile de marketing ale magazinelor din tara respectiva. Vezi daca ai sau poti apela la resurse locale. Daca vrei un business serios, ar trebui sa vezi ce inseamna sa iti deschizi o firma acolo. Poti vinde si din Romania, dar cel mai bine e ca, la un moment dat, sa ai o forma legala si in tara respectiva. Mai ales, trebuie sa vezi cine te poate ajuta cu suportul pentru clientii de acolo. Poti incepe cu limba engleza, dar toate companiile serioase au oameni ce vorbesc limba locala pentru suport clienti. Fii atent(a) la infrastructura Exista o infrastructura pentru produsele tale? Cum ajung produsele din Romania (sau de unde este depozitul) in casa clientilor? Exista companii de fulfillment? In Romania au inceput sa activeze companii de fulfillment, care opereaza la nivel european. Probabil ca vor incepe sa opereze si in SUA curand. Te poti folosi de logistica marilor companii pentru a face livrarea produselor tale. Atentie la procesatorii de plati cu care alegi sa lucrezi, pentru procesarea comenzilor de peste granita, in special la comisioane. Vezi cu cine faci livrarea.
Platforma Gomag are integrare cu DHL si TNT, ce fac livrari international, iar lucrurile functioneaza foarte bine. Alege curierul dupa o discutie cu reprezentantii companiei. Este posibil sa obtii ajutor specializat pentru industria in care activezi. Cu siguranta, partenerii Gomag fac acest lucru. Vezi daca sunt restrictii legislative In functie de produsele care vrei sa le vinzi, verifica sa vezi daca sunt restrictii din punct de vedere legislativ. In mod normal nu exista. Dar din cauza ca sunt tot mai multe produse sofisticate sau nisate, aceasta situatie trebuie analizata. De aceea e bine sa incepi cu un research, inainte de a demara procesele mai mari (logistica, marketing etc.).
Care sunt marketplace-urile cele mai populare
Fa un research, in limba respectiva, pentru produsele pe care doresti sa le vinzi in aceste marketplace-uri. Cate produse gasesti, care sunt vanzatorii si ce spun oamenii despre ele? Poti traduce usor totul cu Google Translate. Pentru a vedea ce e cel mai potrivit pentru tine, incepe cu cate o tara. Fa un research si ia in considerare toate aspectele discutate mai devreme. Dupa ce ai analizat posibilitatile si conditiile din 2-3 tari, alege-o pe cea care bifeaza cele mai multe puncte in cazul afacerii tale. Vrei sa vinzi international?
Daca vrei mai multe sfaturi, gasesti si alte video-uri interesante pe canalul nostru de YouTube.