• 0721-334.992
  • 0 0
  • Contul Tau
  • Inregistreaza-te

Cum iti preagatesti afacerea pentru investitori cu Radu Hasan CEO Smartbill

Deschide un cont in Academia de eCommerce si primesti instant 10 puncte de fidelitate in valoare de 10 lei, sa iti cumperi materialele care te intereseaza. Bucura-te de extra reducere la comandarea produselor premium din Academie!

Gratuit
Gomag
Cum iti preagatesti afacerea pentru investitori cu Radu Hasan CEO Smartbill-big
Gratuit
Limita stoc
- +
Acceseaza Acum
Pont! Acceseaza video-ul prin contul tau din Academie si primesti acces la un checklist bonus pentru Fluxul tau de vanzari!

Dupa cat timp au inceput lucrurile sa functioneze?


Cresterea afacerii nu a avut loc peste noapte. Desi SmartBill a fost fondata in 2007, abia prin 2015, dupa trecerea la Cloud s-a inregistrat o crestere semnificativa. La scurt timp am reusit sa obtinem si investitii de la fondurile 3TS si Gecad. Asta a dus la o crestere si mai mare. De aici au inceput lucrurile sa se indrepte in directia potrivita si sa simtim cresterea. Pana in acest punct am tot avut dubii. Nu stiam daca merita sau functioneaza ceea ce facem. Am avut un Angel Investment de 50.000 de euro, mai mult pentru validarea business-ului. La 2-3 ani dupa am obtinut o investitie de 1 milion de euro de la cele doua fonduri. Angel Investor = investitor privat (persoana) care ofera sprijin financiar start-up-urilor mici si antreprenorilor in schimbul unei parti din companie, de obicei. Aveam nevoie de bani pentru ca ne facusem planuri de dezvoltare. Jumatate din investitii s-a folosit pentru dezvoltare si jumatate pentru marketing si promovare.

La ce se uita investitorii?

Investitorii se uita la crestere, la tractiunea business-ului (produs, serviciu, platforma etc.). Solutia propusa trebuie sa fie validata in piata. In momentul in care investitorul injecteaza bani in afacere, sa fie ca un combustibil care accelereaza cresterea. Nu investeste nimeni in afaceri fara tractiune in piata sau in idei. Pentru a obtine investitii, vei da o parte din afacerea ta. Dar, in final, vei obtine ceva mult mai mare, suficient pentru ambele parti implicate. Pe langa tractiune si echipa din spatele business-ului conteaza. Sa fie oameni de incredere, cu care esti pe aceeasi lungime de unda si care fac ceea ce promit.

Cum a venit ideea de a ridica bani din investitii?

Ideea de a ridica bani de la investitori a venit dupa un curs pentru start-up-uri. La inceput nu am fost destul de atragatori. Desi au refuzat initial, am ramas in relatii bune cu investitorii. Timp de 5 ani ne-au urmarit evolutia, iar noi am continuat sa demonstram ca suntem un business serios. A sosit si momentul in care am ajuns suficient de atragatori pentru a convinge investitorii. Cu resursele financiare si know-how-ul investitorilor, din 2016 si pana in prezent, afacerea a crescut de 7 ori.

 Cum stii ca e momentul potrivit pentru fundraising?

E bine sa incepi discutiile cu investitorii inainte sa ajungi sa ai nevoie de bani. Investitorii nu dau bani inainte. Trebuie sa se asigure ca livrezi ce promiti (vor urmari evolutia afacerii). Pentru a valida afacerea in piata, la inceput este nevoie sa investesti banii tai. Dupa validare, vei incepe sa generezi venit si sa cresti. Odata ce cresterea are loc, poti incepe discutiile cu investitorii. Banii solicitati trebuie sa fie pentru dezvoltarea business-ului, nu pentru plata datoriilor. Atentie la promisiunile facute. Evita promisiunile ce sunt departe de realitate si vor fi greu de indeplinit. Incearca sa alegi investitori care inteleg business-ul tau. In caz contrar, asigura-te ca va fi un investitor pasiv. Solutia salvatoare in caz de valuation nefavorabil.

Exista posibilitatea ca investitorii sa nu evalueze afacerea pe masura asteptarilor (mai putin decat crezi tu ca valoreaza). Solutie de compromis: propune un kickback = daca livrezi peste asteptari, sa primesti inapoi o parte din procente.

Ce te motiveaza sa-ti continui munca?

Dupa 15 ani de activitate, viziunea SmartBill nu a ajuns inca la maturitate. Scopul nostru e sa eliminam 80% din munca manuala cu care se confrunta IMM-urile in momentul prezent.

Vrei mai multe sfaturi pentru dezvoltarea unei afaceri? Ai o multime de video-uri pe canalul nostru de YouTube. Ne gasesti si pe Facebook si Instagram, unde vei afla ultimele noutati din zona de eCommerce. 

Suport clienti Luni-Vineri 9:00-17:00

0721-334.992 contact@gomag.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!